Dorsz pieczony

Drukuj

Nie jest to typowe danie z Podlasia, dlatego zostało umieszczone wśród przepisów gości. Ale mimo to warte jest zainteresowania.

Dorsz pieczony to połączenie przepysznej ryby z warzywami. Super pyszny, delikatny i bardzo zdrowy. Dorsz pieczony z warzywami to świetny i błyskawiczny pomysł na smaczny obiad. Polędwica z dorsza jest dobra dla dzieci, ponieważ nie powinno być w niej ości (choć czasem się trafią). To także źródło białka oraz kwasów z rodziny omega 3. Mięso z dorsza z powodzeniem zastąpi mięso drobiowe, czy nawet czerwone mięso. A do tego polędwica z dorsza z piekarnika będzie znacznie zdrowsza, niż smażona na patelni.

 

 


Potrzeba:

- filety z dorsza, najlepsza polędwica bez skóry. Może być dorsz atlantycki lub dorsz czarniak/dorsz czarny (nawet chyba smaczniejszy). Ilość zależna od liczby porcji. Z doświadczenia wiemy, że z 500 g jest 4-5 porcji, ważne też, jaki rozmiar ma naczynie żaroodporne potrzebne do pieczenia, bo jeśli jest zbyt małe, to np. 900 g się nie zmieści,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek oliwy. My używamy oleju z pestek winogron, ale w ostateczności rzepakowy też może być,
- 1 papryka żółta,
- 200-300 g szpinaku baby (1 opakowanie),
- 250 g małych pomidorków (np. koktajlowych),
-2-3 łyżki masła, jak ktoś używa klarowanego to będzie lepsze, ale nie jest konieczne
- sok z cytryny,
- opcjonalnie świeży szczypiorek.

Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 papryki ostrej (ale z tym ostrożnie, żeby potrawa nie była zbyt ostra, można z tej papryki zrezygnować), pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta chili.

Przygotowanie

Najpierw trzeba zrobić marynatę.
Do niewielkiej miseczki wlać dwie łyżki oliwy. Obrać czosnek i albo posiekać (lekko oprószyć solą), albo przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do oliwy. Potem trzeba dodać przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, 1/3 papryki ostrej (ale z tym ostrożnie, żeby potrawa nie była zbyt ostra, można z tej papryki zrezygnować), pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz ewentualnie szczyptę chili. Całość wymieszać.

Polędwicę z dorsza bez skóry z obu stron skropić sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć z obu stron marynatą.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać dwie łyżki oliwy. Do naczynia włożyć umyty szpinak baby, całe pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w krótkie paseczki żółtą paprykę bez gniazda nasiennego.

Na warzywa wyłożyć rybę. Na polędwiczkach z dorsza można położyć kilka plasterków cytryny. Całość posypać szczypiorkiem. Ci, którzy lubią bardziej zdecydowane smaki mogą oprószyć rybę świeżo mielonym pieprzem (ale to nie jest konieczne, bo pieprz jest w marynacie, więc potrawa może być zbyta ostra).

Dorsz w piekarniku może być pieczony z różnymi warzywami lub też bez warzyw, co kto lubi. Warto jednak, by polędwica z dorsza pieczona była od razu z dodatkiem warzyw. Skoro jest to dorsz pieczony w naczyniu, to można dołożyć tez kilka kolorowych i zdrowych warzyw więcej niż podane w przepisie. W ten sposób prawie cały obiad będzie w jednym naczyniu.

Żaroodporne naczynie umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Nie przykrywać naczynia przykrywką. Po 5 minutach pieczenia na rybę wyłożyć dwie łyżki masła. Po kolejnych 10 minutach warto polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia i piecze się razem z warzywami.

Czas pieczenia trochę zależy od grubości polędwicy. Na cieńszą wystarczy ok. 20 minut, gruba powinna pozostać w piekarniku ok. 25 min. Potem można wyłączyć grzałkę i naczynie z dorszem pozostawić w piekarniku jeszcze 5 minut.

Polędwica z dorsza pieczona z warzywami bardzo dobrze smakuje podana z frytkami, kulkami ziemniaczanymi, albo kaszą perłową. Można ją jeść również ze świeżą bagietką.