Czeska zupa czosnkowa - Česneková polévka

Drukuj

czosnek Chyba żadna inna zupa nie kojarzy się tak z Cechami (i Słowacją), jak zupa czosnkowa. Można ją zamówić w każdej knajpce (hospodzie) i restauracji, choć jej smak bywa za każdym razem ciut inny. Ale to od inwencji kucharki albo kucharza zależą proporcje składników, a wiadomo, każdy ma inny gust. Warto też porównać czeską czosnkową z >>> czosnkową z Podlasia. Są zupełnie różne, a łączy je smak czosnku. Naszym zdaniem i jedna, i druga warte są poświęcenia im chwili czasu.

 

POTRZEBA:

 

- 2-3 główki czosnku (czosnek jest różny, w zależności od terminu zbioru i gatunku bywa mniej lub bardziej intensywny w smaku, a także różny w kolorze - od białego po fioletowy). Poza tym każdy inaczej reaguje na smak czosnku,

- 4 kromki chleba, ale bez skórki,

- 3 średnie ziemniaki,

- 3-4 marchewki,

- średni korzeń pietruszki,

- 1/3 selera,

- 1/3 pora i liście z pora,

- mała cebula,

- 2 duże skrzydełka z kurczaka lub dwa podudzia,

- czosnek granulowany (całe opakowanie),

- 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 7-8 ziarenek pieprzu ziarnistego, 4 liście laurowe,

- 2 jajka,

- olej bądź oliwa z oliwek,

- ser żółty,

- 4 kromki bułki paryskiej (wrocławskiej) (na grzanki) albo 4 kromki chleba (najlepiej tzw. baltonowskiego) pokrojone w kostkę,

- natka pietruszki.


PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i korzeń pietruszki skrobiemy, seler i cebulę obieramy. Warzywa myjemy, cebulę dzielimy na ćwiartki. Wraz z częściami kurczaka i przyprawami gotujemy w 1,5-2 litrach wody co najmniej 2 godziny. Kiedy gotuje się bulion obrany czosnek przecisnąć przez praskę (a dla bardziej cierpliwych posiekać posypując delikatnie solą. Przed siekaniem ząbki czosnku zgnieść). Rozgrzewamy na patelni olej/oliwę i smażymy czosnek uważając, aby się nie przypiekł, bo zmieni kolor na brązowy (wystarczy go zeszklić). Brązowy czosnek jest gorzki i przede wszystkim niezdrowy. Do zeszklonego czosnku dodajemy pokruszony chleb, aby wsiąkł w niego olej. Po ok. 2 godzinach rosół przecedzić przez sito, marchewki zachować (mogą się przydać np. do sałatki warzywnej, a elementy kurczaka do gulaszu z kurczaka). Do zupy wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy, aż będą średnio ugotowane.

Na osobnym talerzyku roztrzepujemy jajka na jednorodną masę. Można je wbić bezpośrednio do garnka i w nim próbować roztrzepać, ale wrzątek spowoduje, że przede wszystkim białko zetnie się szybko i powstaną białe smugi. Jajka dodać do rosołu i całość chwilę gotować, a potem wsypać opakowanie granulowanego czosnku.

Gdy zupa gotuje się na małym ogniu, w tym samym czasie usmażyć grzanki z bułki lub chleba.

Przed podaniem zupy na spód talerza położyć trochę startego sera żółtego i zalać go wrzącą zupą. Zupę przyozdobić natką z pietruszki, a grzanki najlepiej podać na osobnym talerzyku. Wrzucone do zupy od razu namokną i będą nieapetyczne, a powinny być chrupiące.

Czesi uważają, że są sposoby na pozbycie się kłopotliwego zapachu czosnku. Wystarczy po posiłku wypić szklankę mleka lub przegryźć zupę czekoladą. Oba te składniki ponoć niwelują nieprzyjemny zapach.

SMACZNEGO!