Golonka w piwie

Drukuj

golonka w piwie Golonka pieczona w piwie to potrawa dość czasochłonna. Jej przygotowanie zabiera kilka godzin, dlatego szykuje się ją raczej na uroczyste, bądź niedzielne obiady, a nie na codzienne posiłki. Przy okazji powstaje pyszna zupa, jaką jest krupnik. Golonka to danie, które najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, kapustą na ciepło oraz łyżką musztardy lub startego chrzanu.

Potrzeba:

- golonki tylne lub przednie. Nie ma znaczenia, którą golonkę wybierzemy, ale trzeba pamiętać, że golonki tylne są większe niż przednie. Liczba golonek zależy od liczby stołowników i od wielkości naczynia do pieczenia. Jedna golonka przednia zazwyczaj starcza na dwie porcje, a tylna nawet na trzy.
- 3-4 średnie marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/3 selera,
- pół pora,
- średnia cebula,
- kilka liści laurowych, łyżeczka pieprzu w ziarenkach, kilka ziaren ziela angielskiego.

Marynata:

- 1-2 łyżki oleju lub oliwy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka miodu w płynie (jeśli nie mamy miodu można dodać drugą łyżkę musztardy),
- 4-5 ząbków czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki zmielonego pieprzu,
- szczypta tymianku, kminku,
- jeśli ktoś lubi ciut ostrzejsze dania można dodać 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub zmielonego chili.

Do pieczenia potrzeba:

- wygotowane i przestudzone golonki,
- szklanka bulionu,
- szklanka piwa (bez znaczenia ciemne, czy jasne, ale trzeba pamiętać, że piwo ciemne zazwyczaj  jest słodsze).

Przygotowanie:

Niezależnie od tego, czy mamy golonki wieprzowe tylne, czy przednie dobrze jest sprawdzić, czy mają usuniętą szczecinę. Jeśli nie, to warto taką golonkę opalić nad gazem, a jeśli nie ma gazu (często, zwłaszcza w nowo budowanych domach nie ma gazu), to usunąć szczecinę zwykłą maszynką do golenia. Z naszych obserwacji wynika, że obecnie golonki są sprzedawane bez szczeciny.

Marchewki i pietruszkę należy oskrobać, seler obrać. Warzywa i por umyć, a następnie włożyć do w dużego garnka. Cebulę obrać i opalić nad gazem, albo opiec na suchej patelni, aż częściowo się zwęgli i też włożyć do garnka. Golonki umieścić w garnku, a całość zalać wodą, żeby pokrywała warzywa i golonki. Gotować na małym ogniu 2 godziny.

Kiedy golonki się gotują przygotować marynatę. Czosnek posiekać lub przepuścić przez praskę. Do miseczki dodać olej/oliwę, musztardę, miód, paprykę, zmielony pieprz, czosnek i przyprawy. Wszystko wymieszać.

Po dwóch godzinach trzeba wyłowić golonki i odłożyć na półmisek, żeby przestygły. Wyłowić warzywa, a wywar przecedzić, żeby nie zostały w nim przyprawy. Odlać szklankę wywaru, który będzie potrzebny do pieczenia golonek w piekarniku.

Porada: Z wywaru, który został po gotowaniu golonek można ugotować pyszny krupnik. Do wywaru dodać marchewkę (albo dwie) startą na tarce o dużych oczkach oraz kilka łyżek kaszy perłowej. (Można dodać pęczaku, ale on nie rozgotuje się na miękko). Kiedy kasza zmięknie dodać kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zupę gotować do całkowitej miękkości ziemniaków i kaszy. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.

Kiedy golonki ostygną należy je obłożyć marynatą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Odstawić na co najmniej pół godziny, a lepiej na godzinę. Potem do naczynia z golonkami wlać odlaną wcześniej szklankę wywaru (po gotowaniu golonek) oraz szklankę piwa.

Naczynie żaroodporne przykryć przykrywką i umieść w zimnym piekarniku na niższej niż środkowa półce. Temperaturę ustawić na 200 stopni i pozycję pieczenia góra/dół. Od momentu nagrzania piekarnika piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut, żeby skóra była chrupka i brązowa. Co kilka minut golonki polewać wywarem z dna naczynia. Naczynie z upieczonymi golonkami wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Golonki pieczone podawać z ziemniakami oraz łyżką musztardy lub startego chrzanu. Do tego domowe ogórki kiszone lub kapusta kwaszona lub słodka na ciepło. Wywarem piwnym można polać tłuczone ziemniaki.

SMACZNEGO!