Zupa szparagowa

Drukuj

Zupa szparagowa to sezonowa zupa, bardzo smaczna. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale przygotowanie każdego smacznego dania pochłania czas. Ale potem ten smak wynagradza starania w kuchni.

 

 

Potrzeba:

- Szparagi najlepiej 2 pęczki. Mogą być zielone lub białe, albo jeden pęczek zielonych, a drugi białych,

- jedno kurze udko,

- włoszczyzna,

- śmietana 200 Ml (opakowanie),

- cukier, sól, biały pieprz do smaku,

- 3 listki laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu w ziarenkach,

- Lubczyk ogrodowy,

- kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Szparagi obrać i odciąć główki. Z kurzego udka i włoszczyzny (po wcześniejszym oczyszczeniu) przygotować wywar, czyli zalać warzywa i udko litrem wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotować ok. 2 godzin, aż wszystko będzie rozgotowane. Po tym czasie warzywa i udko wyjąc, a wywar przecedzić przez sito, żeby przyprawy po zupie się nie plątały. Do wywaru dodać obierzyny, jakie pozostały po obraniu szparagów i gotować, aż się rozgotują, minimum 1 godzinę. W tym czasie można obrane szparagi ugotować w wodzie doprawione cukrem i sola. Czas gotowania do 10 minut, a potem takie szparagi nadają się do jedzenia na zimno, albo można je podać polane sosem holenderskim. Kilka szparagów można pozostawić surowymi i przygotować szparagi pieczone w szynką lub boczkiem.

szparagi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po ok. godzinie gotowania obierzyny trzeba przetrzeć przez sito. Aby było łatwiej można blenderem posiekać obierzyny. Do przetartych obierzyn i wywaru dodać wodę jaka pozostała po gotowaniu szparagów oraz posiekane mięso z udka kurzego. Dodać śmietanę, uprzednio ją hartując. Hartowanie polega na tym, że do naczynia wlewamy wywar i śmietanę, a następnie mieszamy i dopiero taką dodajemy do zupy. Wrzucić główki ze szparagów i gotować ok. 5-6 minut. Na koniec wlać białe wino i doprawić białym pieprzem. Podawać z grzankami. Zupa doskonale nadaje się do mrożenia, więc można przygotować jej więcej i nadmiar zamrozić. W późniejszym terminie można się delektować się smakiem szparagów.