Zupa szparagowa to sezonowa zupa, bardzo smaczna. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale przygotowanie każdego smacznego dania pochłania czas. Ale potem ten smak wynagradza starania w kuchni.
Potrzeba:
- Szparagi najlepiej 2 pęczki. Mogą być zielone lub białe, albo jeden pęczek zielonych, a drugi białych,
- jedno kurze udko,
- włoszczyzna,
- śmietana 200 Ml (opakowanie),
- cukier, sól, biały pieprz do smaku,
- 3 listki laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
- Lubczyk ogrodowy,
- kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Szparagi obrać i odciąć główki. Z kurzego udka i włoszczyzny (po wcześniejszym oczyszczeniu) przygotować wywar, czyli zalać warzywa i udko litrem wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotować ok. 2 godzin, aż wszystko będzie rozgotowane. Po tym czasie warzywa i udko wyjąc, a wywar przecedzić przez sito, żeby przyprawy po zupie się nie plątały. Do wywaru dodać obierzyny, jakie pozostały po obraniu szparagów i gotować, aż się rozgotują, minimum 1 godzinę. W tym czasie można obrane szparagi ugotować w wodzie doprawione cukrem i sola. Czas gotowania do 10 minut, a potem takie szparagi nadają się do jedzenia na zimno, albo można je podać polane sosem holenderskim. Kilka szparagów można pozostawić surowymi i przygotować szparagi pieczone w szynką lub boczkiem.
Po ok. godzinie gotowania obierzyny trzeba przetrzeć przez sito. Aby było łatwiej można blenderem posiekać obierzyny. Do przetartych obierzyn i wywaru dodać wodę jaka pozostała po gotowaniu szparagów oraz posiekane mięso z udka kurzego. Dodać śmietanę, uprzednio ją hartując. Hartowanie polega na tym, że do naczynia wlewamy wywar i śmietanę, a następnie mieszamy i dopiero taką dodajemy do zupy. Wrzucić główki ze szparagów i gotować ok. 5-6 minut. Na koniec wlać białe wino i doprawić białym pieprzem. Podawać z grzankami. Zupa doskonale nadaje się do mrożenia, więc można przygotować jej więcej i nadmiar zamrozić. W późniejszym terminie można się delektować się smakiem szparagów.
« poprzednia | następna » |
---|