Naleśniki z kurkami

Drukuj

Kurki Kurki cały czas można zbierać w lesie, więc świetnie się nadają na różne potrawy. A naleśniki z kurkami są wyjątkowo smaczne

Potrzeba

Farsz:

- 30 dkg kurek,

- duża cebula,

- łyżka masła/margaryny,

- 30 dkg sera żółtego,

- pieprz, sól, cynamon.

Naleśniki:

- 2 jajka,

- 250 ml mleka,

- 250 ml wody,

- mąka,

- olej do smażenia.


 

Przygotowanie farszu

Kurki oczyścić z piachu (ja używam pędzelka, który pozwala na usunięcie piachu) i nożyka do usuwania liści, mchu lub igliwia. Oczyszczone grzyby można opłukać zanurzając w sitku w wodzie, ale na chwilkę, aby nie namokły. Duże kurki pokroić, małe zostawić w spokoju. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło/margarynę i na niej zeszklić cebulę. Następnie wrzucić kurki i smażyć, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cynamonu.

Przygotowanie placków

Jajka rozbić w misce i roztrzepać trzepaczką (w ostateczności może być widelcem). Stopniowo dodawać mleko i wodę (ja używam wody mineralnej lekko gazowanej, bo wtedy placki są pulchne). Cały czas mieszając dodawać mąki, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Na patelni rozgrzać trochę oleju (niewiele, kilka kropel, aby tylko zwilżyć patelnię). Na rozgrzany olej wylać trochę masy naleśnikowej (w zależności od wielkości patelni może to być różnie). Najlepiej do odmierzania wziąć łyżkę wazową. Po wlaniu masy na patelnię potrząsnąć patelnią, aby ciasto równomiernie rozlało się. Smażyć od czasu do czasu potrząsając patelnią kolistymi ruchami, aby zapobiec przywarciu placka do patelni. W pewnym momencie naleśnik zacznie przesuwać się po patelni. Wtedy odwrócić placek i smażyć po drugiej stronie. Placki powinny mieć takie małe, brązowe cętki, wtedy wiadomo, że są dobrze usmażone.

Na usmażone placki nakładać farsz z kurek i posypać startym serem. Można zawinąć w trójkąt lub rulon. Podawać na ciepło, czyli podsmażyć naleśniki, aż ser się rozpuści. W zależności od wielkości placków mamy 8-12 naleśników.