Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Start Przepisy kulinarne Smaki Podlasia
Smaki Podlasia

Nalewka z agrestu

Email Drukuj

krzak nagrestu Nalewka z owoców agrestu. Orzeźwiająca i jak wszystkie nalewki dostarczająca wielu pożytecznych składników.

 

Więcej…
 

Faworki (chrust)

Email Drukuj PDF

Faworki to wypieki, które zawsze pojawiały się w naszej rodzinie w tłusty czwartek, razem z pączkami. Trochę czasochłonne, ale ten smak wynagradzał czas spędzony przy ich przygotowywaniu. Faworki również przygotowywano na święta Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.

Więcej…
 

Zupa czosnkowa

Email Drukuj PDF

zupa czosnkowa z grzanką Z dotarciem do przepisu na tę zupę wiąże się anegdota. Podczas jednego z rodzinnych spotkań opowiadaliśmy o pobycie w Czechach i zupie czosnkowej, która nam tam szalenie smakowała. Wtedy jedna z osób powiedziała, że Podlasie też ma swoją zupę czosnkową, więc jest jak w przysłowiu „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Zapytaliśmy więc, dlaczego - skoro zupa jest znana - nie przygotowuje się jej, a także o niej nie słyszeliśmy. Odpowiedzi były proste i trafiły nam do przekonania. Zupa jest specyficzna (nie każdy znosi smak czosnku), więc dla gości raczej się jej nie robi, chyba że ma się pewność, iż ktoś lubi czosnek. A co do popularności, to na Podlasiu bywa z tym różnie. Ten rejon zamieszkuje ludność o korzeniach polskich, białoruskich, ukraińskich, litewskich, czy tatarskich. Każda grupa ma swe ulubione potrawy. Więc jeśli coś jest popularne na południu Podlasia nie znaczy, że to samo jest popularne na północy. I odwrotnie. Często zdarza się, że wsie oddalone od siebie zaledwie kilka kilometrów mają inne zwyczaje kulinarne, bo zamieszkują je osoby o innych korzeniach. Stąd w nazwach wsi można spotkać dopełnienie Ruski albo Lacki. Chyba jedynymi potrawami znanymi w całym regionie podlaskim są >>> babka (kiszka) ziemniaczana oraz kartacze, choć w niektórych miejscach, zwłaszcza bliżej Litwy, mówią na nie cepeliny (to taka duża pyza z farszem, zazwyczaj mięsnym). Zresztą współczesne Podlasie ma się trochę obok historycznego. Obecny podział administracyjny nie pokrywa się z historycznym. Na przykład Biała Podlaska jest w województwie lubelskim, Sokołów Podlaski w mazowieckim, a Łomża, która leży na północnym Mazowszu została włączona do województwa podlaskiego. Po takiej tyradzie nie pozostało nic innego, jak ugotować zupę czosnkową, zwłaszcza, że są jej różne warianty.

Więcej…
 

Zakwas z czerwonych buraków

Email Drukuj PDF

ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW W BUTELCE I SŁOIKU Buraki są genialnym antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Dlatego trzeba pić sok z buraków oraz zakwas, który ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek) i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami! Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność. Naukowcy twierdzą, że poprawiają również koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy. Świetnie odkwaszają organizm, spowalniają procesy gnilne w jelitach oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (wspierają nerki, oczyszczają organizm). Zakwas z buraków w naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.

Więcej…
 


Strona 2 z 9
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177274
Dziś35