Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Start Przepisy kulinarne Smaki Podlasia
Smaki Podlasia

Szarlotka czyli jabłecznik z kruszonką

Email Drukuj

Szarlotka Jabłek u nas dostatek, więc szarlotka jest ciastem, które bardzo często gości na naszych stołach. Na jesieni, kiedy zbiory jabłkowe są obfite przygotowujemy duszone jabłka, które potem albo dodajemy do szarlotki, robimy naleśniki z jabłkami, albo zjadamy zamiast dżemu jabłkowego.

Składniki:

- 1,5 kg jabłek, albo 1,5 litra jabłek duszonych,

Ciasto w proporcjach 3 łyżki mąki na jedno jajko i 50 g masła/margaryny. Poniżej podstawowe i przykładowe proporcje:

- 13 czubatych łyżek mąki pszennej, to jest ok. 400 g,

- kostka masła albo 200 g margaryny,

- 4 jajka,

- cukier wanilinowy (torebka),

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- szklanka cukru (na każde kolejne jajko więcej ok 1/4 szklanki),

- cynamon.

 

Więcej…
 

Sernik

Email Drukuj

Sernik Sernik to bardzo powszechny w naszych domach wypiek. Tu podajemy przepis na jego podstawową wersję, która potem, w zależności od upodobań i gustów smakowych, może być na różne sposoby modyfikowana.

Składniki:

- 1-1,2 kg twarogu tłustego,

- 5 jajek,

- 100 g rodzynek,

- 1 i 1/4 szklanki cukru,

- 1/2 szklanki mąki pszennej,

- 4 torebki cukru wanilinowego,

- 200 g masła lub margaryny,

- masło/margaryna i trochę bułki tartej do wyłożenia tortownicy.

 

Więcej…
 

Lin w śmietanie (sosie śmietankowo-pieczarkowym)

Email Drukuj

Lin w sosie śmietankowo-pieczarkowym

Lin w śmietanie albo sosie śmietankowo-pieczarkowym jest robiony w naszym domu odkąd pamiętam. Może dlatego, że blisko są stawy rybne, więc lin zawsze był łatwo dostępny i nie trzeba było siedzieć nad wodą, aby złowić rybę. Dwa rodzaje sosów wzięły się z tego, że kiedyś robiło się sos z maślakami lub kurkami tylko wtedy, kiedy w lesie były grzyby. Zimą czy wiosną grzybów nie było, a z suszonymi potrawa smakuje tak sobie. Od kiedy pieczarki są dostępne okrągły rok przepis uległ niewielkiej modyfikacji. Podajemy przepis na dwa sosy, bo są różne gusta smakowe, a robi się je stosunkowo łatwo.

 

Więcej…
 

Naleśniki z kurkami

Email Drukuj

Kurki Kurki cały czas można zbierać w lesie, więc świetnie się nadają na różne potrawy. A naleśniki z kurkami są wyjątkowo smaczne

Potrzeba

Farsz:

- 30 dkg kurek,

- duża cebula,

- łyżka masła/margaryny,

- 30 dkg sera żółtego,

- pieprz, sól, cynamon.

Naleśniki:

- 2 jajka,

- 250 ml mleka,

- 250 ml wody,

- mąka,

- olej do smażenia.


 

Przygotowanie farszu

Kurki oczyścić z piachu (ja używam pędzelka, który pozwala na usunięcie piachu) i nożyka do usuwania liści, mchu lub igliwia. Oczyszczone grzyby można opłukać zanurzając w sitku w wodzie, ale na chwilkę, aby nie namokły. Duże kurki pokroić, małe zostawić w spokoju. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło/margarynę i na niej zeszklić cebulę. Następnie wrzucić kurki i smażyć, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cynamonu.

Przygotowanie placków

Jajka rozbić w misce i roztrzepać trzepaczką (w ostateczności może być widelcem). Stopniowo dodawać mleko i wodę (ja używam wody mineralnej lekko gazowanej, bo wtedy placki są pulchne). Cały czas mieszając dodawać mąki, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Na patelni rozgrzać trochę oleju (niewiele, kilka kropel, aby tylko zwilżyć patelnię). Na rozgrzany olej wylać trochę masy naleśnikowej (w zależności od wielkości patelni może to być różnie). Najlepiej do odmierzania wziąć łyżkę wazową. Po wlaniu masy na patelnię potrząsnąć patelnią, aby ciasto równomiernie rozlało się. Smażyć od czasu do czasu potrząsając patelnią kolistymi ruchami, aby zapobiec przywarciu placka do patelni. W pewnym momencie naleśnik zacznie przesuwać się po patelni. Wtedy odwrócić placek i smażyć po drugiej stronie. Placki powinny mieć takie małe, brązowe cętki, wtedy wiadomo, że są dobrze usmażone.

Na usmażone placki nakładać farsz z kurek i posypać startym serem. Można zawinąć w trójkąt lub rulon. Podawać na ciepło, czyli podsmażyć naleśniki, aż ser się rozpuści. W zależności od wielkości placków mamy 8-12 naleśników.

 


Strona 6 z 9
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177274
Dziś35