Potrzeba:
- 200 g cukru,
- 185 g masła,
- 2 tabliczki czekolady (1 gorzka,1 mleczna),
- 3 jaja,
- 110 g mąki,
- 150-200g bakalii (rodzynki, morele pokrojone w kostkę, migdały, orzechy – te oczywiście pokruszone),
- zapach waniliowy (ile kto lubi).
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z cukrem (aż powstanie jasna masa).
Rozpuszczamy czekoladę i masło, czyli wrzucamy czekoladę i masło do miski, którą kładziemy nad garnkiem z gotującą się wodą. Wody w garnku niech nie będzie za dużo, bo będzie kipieć i miska może pęknąć. Jak się wszystko rozpuści wstawiamy na chwilkę do zimnej wody, żeby było letnie.
Wlewamy czekoladę do jajek i cukru, dosypujemy mąkę i bakalie i dodajemy zapach. Masa powinna być gęsta. Pieczemy w blaszce lub naczyniu wysmarowanym wcześniej masłem, wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 C ok. 20 -25 min. Czekamy żeby wystygło.
Częstujemy rodzinę, bo zjedzenie całości samemu grozi zasłodzeniem i ma jakieś 20 mln kalorii.
« poprzednia | następna » |
---|