Potrzeba
- 1kg mielonego mięsa (w tym przypadku z indyka)
- 5 pasków boczku parzonego
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 2 czerstwe bułki
- 4 cebulki dymki
- 30 dkg żółtego sera
- sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa mielona
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową, dodajemy jajka, uprzednio namoczone w wodzie i odsączone bułki, posiekaną dymkę oraz drobno pokrojoną połowę żółtego sera - całość solidnie mieszamy.
Otrzymaną masę wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wykładamy paski boczku.
Sparzone i obrane ze skóry pomidory kroimy w plasterki, którymi przykrywamy mięso. Całość posypujemy pozostałym serem oraz cebulką/szczypiorkiem
W piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni mięso pieczemy około 50-60 minut.
Otrzymujemy szybkie i proste danie na lekką kolacyjkę, a nawet na całkiem niezły obiad.
Smacznego
autor: Brader
« poprzednia |
---|