Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Golonka w piwie

Email Drukuj PDF

golonka w piwie Golonka pieczona w piwie to potrawa dość czasochłonna. Jej przygotowanie zabiera kilka godzin, dlatego szykuje się ją raczej na uroczyste, bądź niedzielne obiady, a nie na codzienne posiłki. Przy okazji powstaje pyszna zupa, jaką jest krupnik. Golonka to danie, które najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, kapustą na ciepło oraz łyżką musztardy lub startego chrzanu.

Potrzeba:

- golonki tylne lub przednie. Nie ma znaczenia, którą golonkę wybierzemy, ale trzeba pamiętać, że golonki tylne są większe niż przednie. Liczba golonek zależy od liczby stołowników i od wielkości naczynia do pieczenia. Jedna golonka przednia zazwyczaj starcza na dwie porcje, a tylna nawet na trzy.
- 3-4 średnie marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/3 selera,
- pół pora,
- średnia cebula,
- kilka liści laurowych, łyżeczka pieprzu w ziarenkach, kilka ziaren ziela angielskiego.

Marynata:

- 1-2 łyżki oleju lub oliwy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka miodu w płynie (jeśli nie mamy miodu można dodać drugą łyżkę musztardy),
- 4-5 ząbków czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki zmielonego pieprzu,
- szczypta tymianku, kminku,
- jeśli ktoś lubi ciut ostrzejsze dania można dodać 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub zmielonego chili.

Do pieczenia potrzeba:

- wygotowane i przestudzone golonki,
- szklanka bulionu,
- szklanka piwa (bez znaczenia ciemne, czy jasne, ale trzeba pamiętać, że piwo ciemne zazwyczaj  jest słodsze).

Przygotowanie:

Niezależnie od tego, czy mamy golonki wieprzowe tylne, czy przednie dobrze jest sprawdzić, czy mają usuniętą szczecinę. Jeśli nie, to warto taką golonkę opalić nad gazem, a jeśli nie ma gazu (często, zwłaszcza w nowo budowanych domach nie ma gazu), to usunąć szczecinę zwykłą maszynką do golenia. Z naszych obserwacji wynika, że obecnie golonki są sprzedawane bez szczeciny.

Marchewki i pietruszkę należy oskrobać, seler obrać. Warzywa i por umyć, a następnie włożyć do w dużego garnka. Cebulę obrać i opalić nad gazem, albo opiec na suchej patelni, aż częściowo się zwęgli i też włożyć do garnka. Golonki umieścić w garnku, a całość zalać wodą, żeby pokrywała warzywa i golonki. Gotować na małym ogniu 2 godziny.

Kiedy golonki się gotują przygotować marynatę. Czosnek posiekać lub przepuścić przez praskę. Do miseczki dodać olej/oliwę, musztardę, miód, paprykę, zmielony pieprz, czosnek i przyprawy. Wszystko wymieszać.

Po dwóch godzinach trzeba wyłowić golonki i odłożyć na półmisek, żeby przestygły. Wyłowić warzywa, a wywar przecedzić, żeby nie zostały w nim przyprawy. Odlać szklankę wywaru, który będzie potrzebny do pieczenia golonek w piekarniku.

Porada: Z wywaru, który został po gotowaniu golonek można ugotować pyszny krupnik. Do wywaru dodać marchewkę (albo dwie) startą na tarce o dużych oczkach oraz kilka łyżek kaszy perłowej. (Można dodać pęczaku, ale on nie rozgotuje się na miękko). Kiedy kasza zmięknie dodać kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zupę gotować do całkowitej miękkości ziemniaków i kaszy. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.

Kiedy golonki ostygną należy je obłożyć marynatą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Odstawić na co najmniej pół godziny, a lepiej na godzinę. Potem do naczynia z golonkami wlać odlaną wcześniej szklankę wywaru (po gotowaniu golonek) oraz szklankę piwa.

Naczynie żaroodporne przykryć przykrywką i umieść w zimnym piekarniku na niższej niż środkowa półce. Temperaturę ustawić na 200 stopni i pozycję pieczenia góra/dół. Od momentu nagrzania piekarnika piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut, żeby skóra była chrupka i brązowa. Co kilka minut golonki polewać wywarem z dna naczynia. Naczynie z upieczonymi golonkami wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Golonki pieczone podawać z ziemniakami oraz łyżką musztardy lub startego chrzanu. Do tego domowe ogórki kiszone lub kapusta kwaszona lub słodka na ciepło. Wywarem piwnym można polać tłuczone ziemniaki.

SMACZNEGO!

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177285
Dziś46