Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Zupa szparagowa

Email Drukuj PDF

Zupa szparagowa to sezonowa zupa, bardzo smaczna. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale przygotowanie każdego smacznego dania pochłania czas. Ale potem ten smak wynagradza starania w kuchni.

 

 

Potrzeba:

- Szparagi najlepiej 2 pęczki. Mogą być zielone lub białe, albo jeden pęczek zielonych, a drugi białych,

- jedno kurze udko,

- włoszczyzna,

- śmietana 200 Ml (opakowanie),

- cukier, sól, biały pieprz do smaku,

- 3 listki laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu w ziarenkach,

- Lubczyk ogrodowy,

- kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Szparagi obrać i odciąć główki. Z kurzego udka i włoszczyzny (po wcześniejszym oczyszczeniu) przygotować wywar, czyli zalać warzywa i udko litrem wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotować ok. 2 godzin, aż wszystko będzie rozgotowane. Po tym czasie warzywa i udko wyjąc, a wywar przecedzić przez sito, żeby przyprawy po zupie się nie plątały. Do wywaru dodać obierzyny, jakie pozostały po obraniu szparagów i gotować, aż się rozgotują, minimum 1 godzinę. W tym czasie można obrane szparagi ugotować w wodzie doprawione cukrem i sola. Czas gotowania do 10 minut, a potem takie szparagi nadają się do jedzenia na zimno, albo można je podać polane sosem holenderskim. Kilka szparagów można pozostawić surowymi i przygotować szparagi pieczone w szynką lub boczkiem.

szparagi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po ok. godzinie gotowania obierzyny trzeba przetrzeć przez sito. Aby było łatwiej można blenderem posiekać obierzyny. Do przetartych obierzyn i wywaru dodać wodę jaka pozostała po gotowaniu szparagów oraz posiekane mięso z udka kurzego. Dodać śmietanę, uprzednio ją hartując. Hartowanie polega na tym, że do naczynia wlewamy wywar i śmietanę, a następnie mieszamy i dopiero taką dodajemy do zupy. Wrzucić główki ze szparagów i gotować ok. 5-6 minut. Na koniec wlać białe wino i doprawić białym pieprzem. Podawać z grzankami. Zupa doskonale nadaje się do mrożenia, więc można przygotować jej więcej i nadmiar zamrozić. W późniejszym terminie można się delektować się smakiem szparagów.

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 3 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177290
Dziś51