Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Sernik

Email Drukuj

Sernik Sernik to bardzo powszechny w naszych domach wypiek. Tu podajemy przepis na jego podstawową wersję, która potem, w zależności od upodobań i gustów smakowych, może być na różne sposoby modyfikowana.

Składniki:

- 1-1,2 kg twarogu tłustego,

- 5 jajek,

- 100 g rodzynek,

- 1 i 1/4 szklanki cukru,

- 1/2 szklanki mąki pszennej,

- 4 torebki cukru wanilinowego,

- 200 g masła lub margaryny,

- masło/margaryna i trochę bułki tartej do wyłożenia tortownicy.

 

Wykonanie:

 

Rodzynki namoczyć w letniej wodzie, albo jeszcze lepiej w mleku. Ser zmielić w maszynce, żeby w serniku nie było potem grudek. Do miski wbić żółtka z jajek. (Nasza rada - wybijać jajka na osobny talerzyk. Rzadko, ale może się zdarzyć jajko nieświeże i wtedy pozostałe trzeba będzie wyrzucić. Wbijając na osobny talerzyk mamy okazję sprawdzić jego świeżość). Białko z jajek wlewamy do osobnej miski. Do żółtek dodać cukier, cukier wanilinowy i masło/margarynę. Wszystko zmiksować na jednorodną masę. Dodać zmielony ser i zmiksować. W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać do masy jajeczno-serowej i dobrze wymieszać (najlepiej w mikserze), a następnie wsypać mąkę i dalej mieszać. Odcedzić rodzynki i wsypać do miski. Wymieszać. Całość wlać do tortownicy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Tortownicą poobracać, aby masa dobrze ułożyła się w formie. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i piec ok. 45 minut. W serniku nie ma co się tak piec długo, więc pieczemy, aż wierzch będzie jasnobrązowy (ale nie ciemny). Wtedy wyłączyć piekarnik. Sernik dojdzie w cieple.

Uwagi:

To jest przepis podstawowy, który można wzbogacać w zależności od upodobań. Można wierzch posmarować polewą czekoladową, można dodać galaretkę na wierzch. można też dać kruche ciasto na spód i tzw. kruchą kratkę na wierzch. Do sernika można dodać też oprócz rodzynek orzechy włoskie (potłuczone), bakalie lub skórkę pomarańczową (wcześniej sparzoną i pokrojoną w drobną kostkę). Ale zapewniamy, że ta wersja podstawowa jest również przepyszna.

Smacznego!

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


176575
Dziś19